Szeretet kapcsolat

BBMM Babamasszázs nem csak gyakorlati korai fejlesztő módszer, hanem a szülők szemléletváltoztatásának eszköze. A módszer elsajátítása és mindennapos alkalmazása tudatos szülőket nevel arra, hogy gyermekük fejlődését figyelemmel kísérve és segítve megakadályozzák a problémák kialakulását.

A gyermek ösztönösen törekszik a közelség és a testi kontaktus megteremtésére, aminek a biológiai funkciója a védelem és az oltalom keresése. Az újszülött is aktívan keresi az ingereket és a szociális kapcsolatokat: a csecsemő követi az anyja tekintetét, mosolyog, gőgicsél, ezáltal elindítja azokat a cirkuláris reakciókat, amivel megerősíti az édesanyában is a ragaszkodás és az öröm érzését.

Az újszülöttek szoros kapcsolatban vannak az anyával, akitől ételt és biztonságot kapnak. Nem keserednek el, ha idegen vigyáz rájuk, valójában még nem is érzékelik a különbséget.

A hatodik hét után, fokozatosan elkezdenek másképp reagálni az ismerős és ismeretlen emberekre. Már az első hónapokban megkülönböztetik az anyjuk hangját másokétól. Fél éves korban egyértelműen keresik a kapcsolatot környezetük egyes tagjaival, az ismeretlen tárgyak és emberek láttán a félelem jeleit mutatják.

A kötődés ezután hamarosan szélesebb körűvé válik, és a közvetlen környezet több tagjára is kiterjed.

Nyolc hónapos kortól, két éves korig jellemző a szeparációs szorongás, amikor a gyermek láthatóan feldúlttá válik, ha az anya túlságosan eltávolodik.

A kötődési rendszer egyensúlyának fenntartása az anya felelőssége, mert a gyermek csak korlátozott cselekvésre és kapcsolattartásra képes.

Ahogy a gyermek egyre mozgékonyabb lesz, és egyre több időt tölt anyjától távol, az anya-gyerek páros a kötődés egyensúlyának fenntartásában már kölcsönösen osztoznak. Az anya és a gyermek időnként megszakítja tevékenységét, és megújítja a kapcsolatot.

A biztonságos kötődés teszi lehetővé a gyermek számára, hogy érzelmileg és fizikailag is képes legyen eltávolodni az anyjától, leválni róla. Így tud elindulni a környező világ felfedezésére, az anyát használva ehhez biztonságos alapként.

Az elsődleges kötődés az a fél éves korra kialakuló szoros kommunikációs és testi kötődés, mely a kisgyermeket anyjához és közvetlen családtagjaihoz fűzi. A kötődés feltétlenül szerepet játszik az értelmi fejlődés motivációjában is.

A szeretetteljes gondozás a fejlődés alapvető motívuma, amely valójában biológiai feltételként is értelmezhető. Ezért a szeretetteljes kötődés hiánya testi, értelmi tünetekhez vezet. Az így nevelkedő gyermekeknél a mozgás, beszéd, érzékelés, gondolkodás kialakulásában minden fejlődési állomás késést mutat.

BBMM Babamasszázs módszer segítségével az optimális fejlődésmenetet nyomon követve a szülő fejlesztheti gyermeke képességeit otthoni, szeretetteljes családi környezetben.